BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, June 20, 2009

SEJARAH RINGKAS

Umum telah mengetahui bahawa TEMPE adalah makanan tradisi bagi masyarakat Indonesia dan merupakan negara penghasilan TEMPE berabad lamanya. Perbagai kajian telah dijalankan di seluruh dunia mengenai TEMPE sedari dulu lagi.

Kajian pertama kalinya telah dibuat oleh Prinsen Geerligs (1895), yang begitu berminat dalam mengenalpasti tentang kulat TEMPE (TEMPE mold). Diikuti oleh Boorsma (1900) yang menganalisa TEMPE dan soya bean untuk menjalankan ujikaji tentang perubahan kejadian TEMPE. Pada tahun 1924, Jansen dan Donath telah membuat penyelidikan dan mendapati TEMPE mengandungi zat makannan yang tinggi. Sewaktu perang dunia kedua, kebanyakan tahanan Jepun bergantung kepada TEMPE sebagai makanan dan sumber utama protein.

Pada tahun 1958, MS. Yap Bwee Hwa membawa contoh TEMPE yang telah dikeringkan ke Cornell University bagi melengkapkan projek kajian mikrobiologi, biokimia dan perubahan semasa kejadian penapaian TEMPE.


Sumber: Handbook of Indigeous Fermented Foods, Institute of Food Science, Cornell University, Geneva, New York

0 buah fikiran: